Az utbbi egy-kt vtizedben tpllkozsunk alapveten megvltozott, mennyisgi s minsg vonatkozsban egyarnt. lelmiszer-fogyasztsunk mennyisgi vltozst az letsznvonal javulsa okozta. Tpllkunk sszettelnek minsgi vltozst pedig a magasabb fokon feldolgozott lelmiszerek nagyobb arnya idzte el.
Tpllkozskultrnk sznvonalnak folyamatos emelkedse a mennyisgi tpllkozs helyett az ignyesebb, vltozatosabb, minsgibb tpllkozs irnyba tart. A tmeges lelmiszergyrtssal megvltoztak az ellltsi technolgik, felgyorsultak s leegyszersdtek a gyrtsi folyamatok. Ezek a jellemzk szksgszerv tettk a dmpingszer s egyidejleg biztonsgos lelmiszer-ellltsi folyamatok rszleges vagy teljes vltozst a hagyomnyoshoz kpest.
Javt, fokoz, tartst?
Eltrbe kerltek az llomnyjavtk, zfokozk, zjavtk, termszetes s mestersges sznezanyagok, klnfle aromk s tartstszerek. Az utbb felsoroltakat E betvel s valamiyen szmjeggyel jellik az lelmiszereken. Ezek tbbnyire rgebben is hasznlatos termszetazonos, teht a termszetben is elfordul anyagok. Felhasznlsuk azonban fokozottabb mrtk s kiterjedtebb lett, s az E jelzsek bevezetsvel egyszerbb vlt feltntetsk az lelmiszereken.
Sajnlatos mdon nagyon sok lelmiszert tartstanak benzosavval s sival, sokszor szksgtelenl. Ezeket E-210, E-211, E-212, E-213 jellssel tntetik fel. Fontos, hogy az ilyen jellssel elltott, vagy a benzotokat tartalmaz lelmiszereket minimlisra cskkentsk! Ugyanis ezek hossz veken t trtn fogyasztsa egszsgkrost hats lehet. Keringsi problmkat, allergis jelensgeket s brbetegsgeket okozhatnak. Nem ok nlkl ll a vilgon Magyarorszg vezet helyen az emltett betegsgek tern: ezt az lelmiszer-elllts ugrsszer fejldse s minsgi sszettelnek megvltozsa idzte el.
Kerljk el teht ezeket az teleket, s helyezzk eltrbe a termszetes llapot lelmiszerek arnyt, valamint a hagyomnyos tpllkokat. A magasabb feldolgozottsgi fok lelmiszereknl vlogassuk ki a fenti tartstszerek nlkli, termszetes eljrssal ellltott termkeket, pldul benzot nlkli savany kposzta, egyb erjesztett savanysgok, hagyomnyos lllts, adalkanyag-mentes erjesztett tejtermkek, lass rlels szalmiflk, hkezelssel tartstott konzervek. Ne fogyasszunk rendszeresen zestett, mestersges aromkkal ksztett, mestersges sznezket tartalmaz termkeket, mint pldul a gymlcsz termkek, a mestersges festkeket tartalmaz termkek.
Moss, sikls, csutakols
A friss zldsg- s gymlcsflk esetben a mtrgyk, a permetezszerek s egyb nvekedst segt vegyszerek jelenthetnek veszlyt egszsgnkre, ezrt kerljk a kevsb rett, m tlzottan mutats zldsg- s gymlcsflket, vlasszuk helyettk a kevesebb frissessget mutat, tlrettnek tn zldsgs gymlcsflket, mert ezekben mr nagyobb esllyel lebomlottak a termesztskor felhasznlt vegyszerek. A friss zldsg- s gymlcsflkben felszvdott, vzben oldd mrgez anyagok mennyisge cskkenthet a vltott hideg vizes, ztatsos, alapos mosssal, bltssel.
Gymlcsflkrl klnsen fontos mosssal eltvoltani a felletkn lev romlsgtl vegyszereket (pldul almrl, dligymlcskrl stb.). A fldn s fldben term zldsg- s gymlcsflkrl pedig a talajszennyezsekkel rjuk kerlt baktriumokat s penszeket tvoltsuk el drzslses mosssal, (pldul dinnyeflk, paradicsom), mert gy megelzhetek a hasmenses megbetegedsek s a pensz eredet mrgezsek. Penszes zldsgeket (pldul paradicsom, kukorica), mg mosottan se fogyasszunk.
Jajok, bajok, krok...
Napjainkban sok megbetegeds s gynevezett telallergia eredete ismeretlennek tnik, pedig gyakran csak tpllkozsi vagy telksztsi szoksainkbl kvetkeznek. Anyagcsere-egyenslynk felborul a hinyos, egyoldal, a teljessg ignye nlkli tkezsi szoksaink miatt. Fogykra alatt pldul minimlis liszteredet lelmiszert fogyasztunk, (kenyrflk, tsztaflk stb.), s ez hossz tvon lisztrzkenysghez vezet; vagy az llati fehrjk alacsony szinten tartott fogyasztsa esetn kialakulhatnak klnbz fehrjeallergik.
Gyakori a ltszlag rtalmatlannak tn lelmiszerek okozta megbetegeds, ilyenkor lehetsges, hogy a konyhatechnikai mveleteknl alakultak ki krost hatsok. Pldul alumniumednyeket s -eszkzket hasznlunk az elkszts sorn, vagy olyan szintetikus manyag bevonat ednyeket, amelyekbl teleinkbe az elkszts sorn mrgez anyagok kerlnek. Ezek aztn elraktrozdnak szervezetnkben, majd egszsgkrosodst okoznak. Ajnlatos ilyen jelensgek elfordulsakor az telksztshez kizrlag zomncozott ednyeket s savll acleszkzket hasznlni, gy elkerlhetjk a szintetikus mrgek okozta modern telksztsi rtalmakat.
A tpllkozsunkban tlagosan 15%-nyi a termszetes llapot lelmiszer, mert tbbnyire finomtott liszteket, hntolt rizst, fehrtett cukrot, tiszttott olajflket fogyasztunk, gy a tlzottan feldolgozott lelmiszereink fogyasztsa ltal cskken szervezetnk letfontossg svnyianyag-tartalma, tpllkozslettani hinyossgok lpnek fel, anyagcsernk felborul. Majdnem minden megbetegedskor tpllkozsi hinyossgok s hibk fordulnak el, ezrt nagyon fontos ilyenkor a tpllkozsterpia.
Dniel 6,27 az l Isten, aki megmarad mindrkk. Az kirlysga megdnthetetlen, uralkodsa vgtelen.
Mikes 6,8 Ember, megmondta neked, hogy mi a j, s hogy mit kvn tled az r! Csak azt, hogy lj trvny szerint, trekedj szeretetre, s lgy alzatos Isteneddel szemben.
Mt 9,2 "Bzzl, fiam, megbocsttattak bneid."
Mt 11,30 Mert az n igm boldogt, s az n terhem knny."
Mrk 5,36 "Ne flj, csak higgy!"
Lukcs 17,21 Mert az Isten orszga kzttetek van!
Lukcs 18,27 Ami lehetetlen az embereknek, az Istennek lehetsges.
Lukcs 21,19 llhatatossgotokkal nyeritek meg majd a lelketeket.