A mogyor olajtartalma magas, 100 grammonknt kb. 560 kalrit tartalmaz. Mielõtt azonban e hr hallatn megszabadulnnk mogyorkszleteinktõl jobb, ha tudjuk, hogy teltetlen zsrvasakrl van sz, amelyek valjban egszsgesek. A teltetlen zsrsavak a szervezetbe jutva hormonokat termelnek, fokozzk a zsranyagcsert s tmogatjk az idegmûkdst. A teltett zsrsavakkal ellenttben nem emelik a koleszterin szintet s nem rongljk az erek falait. gynevezett "j" koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a "rossz" koleszterinnel (LDL) szemben vdnek a szvinfarktus s szlts ellen. A teltetlen zsrsavak szmtalan jtkony hatsa kztt nem elhanyagolhat a rk megelõzsben s gygytsban betlttt szerepe sem.
Nem az a fontos teht, hogy kerljk a zsrt, hiszen arra szksg van szervezetnk mûkdshez. A lnyeg az, hogy a helyes zsrt, teht teltetlen zsrsavat fogyasszuk. A mogyor pedig ppen ezt a rendkvl fontos tpanyagot tartalmazza. Napi 40 gramm mogyor fogyasztsa ezrt tudsok szerint jelentõsen cskkentheti a szvbetegsgek kockzatt. A mogyor ezen fell szmtalan svnyi anyagot, vitamint s rostot tartalmaz, melyek mind fontos rszei a kiegyenslyozott ditnak.
A mogyorban (csakgy, mint pl. a gymlcskben) nagy mennyisgben tallhatak lelmi rostok. Az alacsony lelmi rost bevitel sajnos elterjedt, mde helytelen tpllkozsi szoks. A rostok pedig nagyon fontos szerepet tltenek be a tpllkozsban, tbbfle jtkony hatst gyakorolnak a szervezetre. Vdenek az elhzs ellen, mivel a jllakottsg rzst keltik azltal, hogy a gyomorblrendszerben megduzzadnak. Ezen fell serkentik a blmûkdst s cskkentik a vastagblrk kialakulsnak kockzatt.
Mogyors csokold az egszsg forrsa
A rz mint nyomelem elengedhetetlen a nvekedshez s a fejlõdshez. A vrs s a fehr vrsejtek fejlõdshez, a szv s az izmok sszehzdshoz, a vasszlltshoz, a csontok szilrdsghoz s az agy fejlõdshez szksgnk van a rzre. A szervezetnk azonban nem lltja elõ ezt a fontos elemet, gy szksg van arra, hogy a tpllkunkkal elegendõ rz mennyisget juttassunk a szervezetnkbe. A legtbb rezet tartalmaz lelmiszerek kztt elsõ helyen ll a mogyor, s a kaka is az lvonalban van. A mindkt fontos anyagot egyszerre tartalmaz mogyors csokold termszetesen mrtkletes fogyasztsa teht pozitv szerepet tlthet be testnk s elmnk fejlõdsben. Egszsgnk megõrzsben ppen ezrt segtsget nyjthatnak a mogyort s a kakat tartalmaz termkek.
A mogyorban szmos fontos vitamin tallhat. Gazdag B1, B2, C, H s E vitaminban, svnyi anyagok kzl pedig kliumot s kalciumot tartalmaz, ezen kvl olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szksgk van az energiatermelsre. A Bvitaminok ltfontossgak szervezetnk idegmûkdse szempontjbl. Az E vitamin s a Cvitamin a leghatkonyabb szabadgykfogk, az E vitaminnak kedvezõ hatst az immunrendszerre, szerept a rk, szvs rrendszeri betegsgek megelõzsben vizsglatok sora mutatta ki.
Tegyk flre teht korbbi elõtleteinket a mogyorval s a mogyors csokoldval szemben hisz fontos rszt kpezik a mindennapi kiegyenslyozott, tpllkozsnak. Segtsgkkel szmos betegsget elõzhetnk meg, kordban tarthatjuk koleszterin szintnket s mg az alakunkra is vigyzhatunk.